Jeg er meget overrasket over at opleve, hvor stort et tabu stress er. Der er rigtigt mange mennesker, der slet ikke anerkender, at det er en tilstand, som kan være snigende farlig. Der er rigtig mange mennesker, der slet ikke vil tale om det. Alligevel kan man jo se på tallene, der jævnligt bliver offentliggjort, at antallet af mennesker, der har fået stillet diagnosen ”stress”, er stigende.

Mange symptomer

Stress bliver omtalt som ’søvnbesvær’, hovedpine, urolighed. Sjældent åbner vi op overfor hinanden, når vi taler om vores problemer. Det er lidt, som om at stress betragtes som en mental sygdom. Det er det måske også – til en vis grad. Men hvad er der galt i at tale om stress? Det rammer mange. Jeg forsøger mere eller mindre desperat at forstå hvorfor – men kan kun konstatere, at selvom det danske samfund er et meget oplyst samfund, så er der stadig lang vej frem, førend vi får givet os selv lov til at tale om stress. Det er en skam.

Folkesygdom

Der er en del eksperter, der omtaler stress som en folkesygdom – på lige fod med overvægt og fedme. (Fedme taler vi i øvrigt heller ikke så gerne om, af en eller anden grund!) Jeg har selv haft stress. Faktisk ganske alvorligt. Jeg var sygemeldt i lang tid. Tiden brugte jeg til at sætte mig bedre ind i, hvad stress er, og jeg besluttede at tage en anerkendt stresscoach uddannelse. Egentlig ikke, fordi jeg vil være stresscoach. Mere, fordi jeg vil have en certificering, så jeg kan blande mig i debatten – offentligt. Som ekspert. Jeg er ved at færdiggøre min uddannelse, og har allerede haft 2 indlæg i landsdækkende aviser.

Mine artikler har vakt opsigt. Der har været mange reaktioner på dem. Både positive og mindre positive. Jeg håber, at jeg kan bidrage til, at vi her i landet snart lærer, at vi skal tage stress alvorligt. Og at vi skal være åbne omkring det.