Der er vel lige så mange svar på spørgsmålet om, hvad der er den bedste ferieform, som der er mennesker – men det skal ingenlunde afholde mig fra at bidrage med, hvad jeg for snart 6 år siden opdagede, da jeg lettere tøvende tog min første vingårdsferie: Det var par excellence den bedste ferie, jeg i mit liv har haft, og jeg har taget det til mig i en grad, så jeg faktisk ikke gider andet!

Ro – smag – duft – liv

Selve det at holde ferie på vingård er faktisk ikke noget nyt begreb, men det er først de senere år, at der for alvor er kommet fokus på denne ferieform, og det skyldes firmaer som for eksempel Vingårdsferie, der – som navnet antyder – er specialiserede i netop denne ferieform.

Lad mig hellere lige slå fast, at jeg er bidt af Italien, og derfor er det i støvlelandet, jeg altid holder mine vinferier. Jeg ved godt, at der er muligheder for vingårdsferier i andre vinlande i Europa, men for mig er det altså Italien, der er det saliggørende.

Jeg elsker landet, og jeg elsker italienerne og – i særdeleshed – deres vine.

At holde ferie på en vingård er selve essensen af ophøjet ro, af at være lige der, hvor de store oplevelser skabes. Og så er det en eminent måde at lære mennesker at kende på – til forskel fra charterferier, hvor det hele går op i strømlinet turisme, store babser, dyre og tynde drinks og grisefester.

At bo på en vingård i for eksempel Toscana og deltage i præcist de aktiviteter på gården, man har lyst til – kombineret med udflugter i området – er bare en fuldstændigt enestående måde at holde ferie på. En tur ud i markerne med den stærke duft af krydderurter og den italienske sol bagende ned – med god vin, brød fra egnen og prosciutto – det er simpelthen det tætteste man kan komme på en spirituel oplevelse.

Har du prøvet en vingårdsferie i Italien?