Det er aldrig sjovt, når man læser om familier, hvis hus bliver sat på tvangsauktion, fordi de ikke kan betale, hvad de skylder i det. De er måske i en krise, hvor deres økonomi er væltet, og boliglånet er ikke blevet betalt.
Der er dog en anden side af det. Når deres hus bliver solgt på tvangsauktion, så fritstilles de fra gælden. Den nye køber overtager ikke gælden. Men auktionen foretages, så alle, der har et krav i ejendommen, kan få det dækket ind. Med andre ord en tvangsauktion kan trække ud. Det sker nemlig ofte, at et hus tvangsauktioneres 2 gange, så krav i huset kan blive dækket. Ved du, at det er muligt helt at undgå tvangsauktion?

Hvordan foregår en tvangsauktion egentlig?

Når et hus sættes til tvangsauktion, skal det offentliggøres i statstidende senest 14 dage før auktionen. Den bliver også offentliggjort på enkelte sider på internettet. Hvis du er interesseret i ejendommen, så kan du bede om at få en salgsopstilling for ejendommen. Så ved du mere om dens økonomi.
Men hvis du tror, at du skal til tvangsauktion, fx den 28. februar, så er det altså en god idé at kontakte fogedretten, hvor auktionen skal holdes. Der sker nemlig meget tit det, at en tvangsauktion aflyses i sidste øjeblik. Det kan være, at ejeren af ejendommen har betalt, hvad han eller hun skylder. Det hænder. Og det sker oftere, end vi tror.

Det praktiske

Hvis tvangsauktionen finder sted, så foregår det sådan her:

 • Fogeden åbner auktionen ved at fortælle, hvem der er fremmødt.
 • Personer, eller deres repræsentanter, opgør deres krav i ejendommen.
 • Salgsopstillingen gennemgås, og alle har mulighed for at stille spørgsmål.
 • Fogeden giver information om hvilket beløb, som skal betales. Det kaldes et ”størstebeløb”. Det skal betales ud over det budte beløb. Oven i det skal der også betales auktions- og tinglysningsafgifter.
 • Den person, som byder højest, køber huset. Han eller hun skal stille sikkerhed for, at vilkårene for auktionen opfyldes. Det kan fx være en bankgaranti.
 • Er der en person, der har pant i ejendommen, og som ikke får dækning ved auktionen, har den person mulighed for at kræve, at der afholdes en ny auktion.
 • Kommer der et nyt højeste bud ved den nye auktion, bliver huset solgt til den person, som gav det højeste bud.
 • Hvis der ikke kommer et ny, højeste bud, bliver huset solgt til den højst bydende ved første auktion.

Når en tvangsauktion er afholdt, sker der følgende:

 • Den nye ejer overtager ejendommen øjeblikkeligt. Han kan kræve, at den tidligere ejer flytter.
 • Summen, som den nye ejer har budt, bliver fordelt alt efter krav og rækkefølge. Alle de andre omkostninger skal også betales.
 • Den nye ejer kan bede om et auktionsskøde, som kan tinglyses. Han kan også bede om, at eventuelle personer med krav i ejendommen, som ikke fik dækket deres krav fra auktionen, bliver slettet af tingbogen.

Som du kan se, så er det ikke en enkel proces at gå på tvangsauktion, som mulig køber. Der er mange elementer, som skal med ind i overvejelserne. Og der er omkostninger ved det, som du naturligvis også skal være forberedt på.

Glem ikke, at der er hjælp at hente for mange, hvis man griber ind tidligt nok. Tag for eksempel kontakt til eksperter som disse: https://www.vexa.dk/