Lige i starten var der nærmest lidt fjendtlig stemning mellem os og så ham underviseren, der var kommet meget tidligt på arbejde i morges. Vi – det vil sige Marianne og mig selv – var i gang med den daglige rengøring i det sidste af de undervisningslokaler, som vi hver morgen gør rent i.

Den lidt fjendtlige stemning kom af, at underviseren på et tidspunkt pludselig begyndte at blande sig i vores arbejde med rengøringen. Det fik Marianne til at spørge ham, om han egentlig havde forstand på rengøring. Det indrømmede, at han vist ikke havde, men han kunne i hvert fald se, at vi gjorde nogle ting i den forkerte rækkefølge, og derved spildte vi noget tid.

Det gjorde mig lidt nysgerrig, mens Marianne bare var fornærmet. Jeg spurgte manden, hvad han egentlig mente, og han forklarede, at hans job faktisk var at undervise på de lean kurser, som bliver holdt i det kursuscenter, hvor Marianne og jeg står for rengøringen.

Kendte ikke til Lean

Jeg lignede nok et stort spørgsmålstegn, så manden gav sig til at forklare mig, at sådan nogle kurser går ud på at lære folk at undgå unødvendigt arbejde og på den måde faktisk slippe så nemt om ved opgaverne som overhovedet muligt. Han fortalte, at ordet lean betyder noget i retning af mager eller slank, og det skal forstås på den måde, at arbejdsindsatsen helst skal være så mager som muligt i forhold til, hvad der er nødvendigt for at udføre arbejdet.

Det var da noget, jeg godt kunne bruge, mente jeg, for hvis man kan lære at gøre tingene sådan, at man kan spare lidt på anstrengelserne, så er det da ikke det værste, der kan ske.

Manden viste os et eksempel på, hvor vi kan spare lidt på arbejdsindsatsen. Han forklarede, at hvis vi nu havde støvekluden med i lommen, mens vi gik og vaskede gulvet, kunne vi jo tørre bordene af efterhånden som vi kom frem, og så ville vi være fri for at skulle gå tilbage på det renvaskede gulv bagefter.

Jeg kunne godt se fidusen, så det vil jeg i hvert fald prøve under rengøringen i morgen. Manden blev ved med at komme med eksempler på, hvordan vi sagtens kan spare nogle skridt og noget tid, når vi gør rent.

Nysgerrig

Nu var Marianne også blevet nysgerrig og ikke længere fornærmet på manden, for hun kunne også godt se, at det kan være en god fidus at tænke nærmere over den rækkefølge, vi gør tingene i. Og manden smilede og gav os ret i, at det altid kan betale sig at gennemgå sine egne arbejdsgange for at se, om der er noget, der kan gøres smartere.

Han fortalte, at han i sin tid har uddannet mange lean konsulenter, som på deres arbejdspladser har sparet deres firmaer for rigtigt mange penge ved at få forenklet arbejdsgangene, så der ikke bruges flere ressourcer end nødvendigt.

Det lød faktisk interessant, så jeg har fået den tanke, at vi måske skal bede vores arbejdsgiver om at komme på sådan et lean kursus, så vi kan arbejde endnu mere effektivt.