Det er vist altid dejligt at få ros af sin chef, hvilket jeg fik i dag. Min chef er psykolog og driver en mindre klinik, hvor jeg passer telefonen og receptionen. Det job har jeg haft i nogle måneder nu, og jeg har det fint med mit arbejde, selv om det stiller nogle lidt specielle krav til.

Da jeg fik ros af min chef i dag, skyldtes det, at jeg var kommet med en anerkendende bemærkning til en kvindelig klient, der mødte op til en konsultation med psykologen. Damen havde en rigtig smart frakke på, og det bemærkede jeg til hende, da hun kom ind i klinikken. Jeg kunne da godt se, at hun blev glad for, at jeg havde lagt mærke til hendes frakke, men det var først efter konsultationen, at det gik op for mig, at sådan en lidt tilfældig, rosende bemærkning kan have stor betydning.

Ros er vigtigt

Min chef fortalte mig nemlig, at den pågældende klient havde fortalt ham, at det gjorde hende i godt humør, at jeg havde rost hendes frakke, og han nævnte for mig, at det har stor betydning for stressramte klienter, at man styrker deres selvværd, hvilket jeg faktisk havde gjort med min bemærkning.

Det er i øvrigt langt de fleste af vores klienter, der kommer, fordi de er blevet syge af stress. Min chef har specialiseret sig i stress behandling, og jeg ved, at han har ry for at være rigtig dygtig til netop den type behandling.

Sårbare mennesker

Han har overfor mig understreget, at vores klienter som hovedregel er meget sårbare mennesker, og derfor er det vigtigt, at jeg i receptionen optræder smilende, høfligt og afdæmpet. Det har jeg så i øvrigt heller ikke problemer med, og jeg har det fint med, at jeg med den rigtige måde at møde vores klienter på måske kan bidrage en smule med lidt stress hjælp til de stakkels mennesker, der er bukket under for et stort arbejdspres eller anden form for pres. Det er nemlig langtfra kun arbejdspres, der kan gøre folk stressede, har jeg fundet ud af. Også usikkerhed omkring fremtiden – for eksempel i forbindelse med en skilsmisse eller arbejdsløshed – kan gøre mange mennesker stressede.

Mindfulness

Min chef var i øvrigt en af de første psykologer herhjemme, der begyndte at bruge den teknik, der hedder mindfulness i behandlingen af stress. Han har lært det af en ægte mindfulness coach! Han har fortalt mig lidt om teknikken, som kort beskrevet går ud på at skabe nærvær i nuet, hvilket ifølge hans forklaring går ud på at få mennesker til at koncentrere sig om det, der sker her og nu, i stedet for at have tanker om diverse problemer til at rumstere rundt i hovedet.

Selv må jeg erkende, at min chefs mindfulness stress behandling tilsyneladende er meget effektiv. I hvert fald er det i langt de fleste tilfælde sådan, at jeg kan mærke stor forbedring i klienternes humør og måde at agere på, når de har været igennem en række konsultationer hos psykologen. Man kan tydeligt se på dem, at de får det bedre for hver gang, de er her.

Hvis du vil den fulde vej, kan du lære meget mere om stresscoaching og om uddannelse til stresscoach her: