Når man skal tegne og bygge et boligkompleks, så skal man tænke på, at der skal være lejligheder i mange størrelser. De boligkomplekser, vi tegner her på min arbejdsplads, indeholder lejligheder i alle mulige størrelser fra 42 m2 op til 135 m2. De sværeste lejligheder at indrette funktionelt er faktisk de små lejligheder. De skal være funktionelle og indeholde både opholdsrum, soverum, køkken og badeværelse. Det kræver lidt fantasi. Og snilde. Ofte bliver vi bedt om at skære i m2erne, vi bruger til badeværelset. Derved bliver indretningen af badeværelset en stor udfordring.

Meget at tage hensyn til

Indretning af badeværelse skal nemlig tage højde, for at der skal være plads til både toiletkumme, håndvask og bademulighed. Eventuelt skal der også tages højde for noget skabsplads. Det fylder alt sammen. Nutidens badeværelser er jo ikke som de gammeldags københavnerbadeværelser. Et københavnerbadeværelse er ofte ikke mere end 1, 4 – 2 m2 stort. Det er ikke meget plads at røre sig på. Og ofte så var et københavnerbadeværelse ikke andet end et stort skab, hvori der blev sat et træk og slip toilet. Altså, der blev lagt vand ind i rummet, og en toiletkumme blev sat op. I dag er kriterierne for personlig hygiejne meget anderledes. Så når vi skal tegne københavnerbadeværelser til de små lejligheder, så går vi ud fra minimum 2 m2. Der skal kunne være plads til både et brusebadselement, et toilet og en håndvask. Og hvis vi har mulighed for det, så gør vi altid det, at vi sørger for, at der er naturligt lysindfald = vindue. Et vindue med naturligt lysindfald er altid den bedste løsning, fordi ikke kun kan der luftes ud, det giver nemlig også en følelse af, at rummet faktisk er større, end det er. Måske netop, fordi vinduet kan åbnes.

Lækre nye materialer

Heldigvis har teknologien udviklet sig, og der findes mange nye materialer, som både er miljøvenlige, som er nemme at arbejde med, og som giver et flot look. Det letter vores arbejde lidt. Men der skal alligevel altid tænkes godt igennem, før end vi når frem til den bedste løsning for et badeværelse i en lille lejlighed. Indretningen spiller en stor rolle. Designet spiller en stor rolle. Intet bliver overladt til tilfældighederne. Og lappeløsninger er slet ikke på tale.

Jeg sad med en kollega forleden dag, og vi arbejdede på indretningen af et badeværelse på ca. 1,5 m2. Det var umuligt af en eller anden grund at få placeret alle elementerne, så rummet blev effektivt og pænt. Af en eller anden grund kunne vi bare ikke få håndvasken placeret, så der nemt kunne tilføres vand. Toiletkummen var på plads. Men et problem med rørlægningen gjorde, at vi måtte lave om på hele lejlighedens struktur. Vi måtte lægge opholds- og soverummet et andet sted, sætte køkkenfaciliteter op i en anden vinkel, så vi kunne få placeret både brus-, toilet og håndvask funktionelt. Det var noget af en nød at knække. Men det lykkedes. Og vi er glade for, at vores håndværkere forstår at læse tegningerne. De kommer sommetider med rigtigt gode forslag, både til indretningen og til valg af materialerne. Tak til https://badmodul.dk/