I nogle år har jeg drevet en lille webshop. Jeg sælger plakater. Små og store. Jeg laver selv motiverne og har specialiseret mig i at lave plakater, der ligner etiketter på vinflasker. Og det er en succes. Især store plakater med etiketter fra de store franske årgangsvine er meget populære. Folk vil helst købe etiketteplakater fra de røde fra Bordeaux, men også de hvide fra Østrig sælger godt. Det er en meget populær gave at give til fødselsdage eller jubilæer.
Til jul, og især til nytår er der mange, der køber min fortolkning af etiketterne fra Moët & Chandon. Man kan godt gætte hvorfor.

Forsendelse koster

Men her efter nytår oplevede jeg, at salget faldt. Og jeg ved godt, hvorfor. Det var ikke plakaterne, der var noget galt med. Det var forsendelsesomkostningerne. Jeg var nødt til at sætte dem op, fordi PostNord satte deres gebyrer op.
Jeg plejede at sende plakaterne i paprør. Men da PostNord ikke kan finde ud af at scanne koderne automatisk, måtte de hyre folk til at gøre det manuelt. Det koster penge. Derfor ekstra gebyr på de runde paprør. De ligger åbenbart og ruller rundt på bæltet, inden de scannes, så maskinen kan ikke se hele koden, når de bliver kørt igennem.

Jeg troede egentlig, at det ikke var et problem, men åbenbart, så er det et problem, teknikken ikke har løst endnu.
Selvom jeg ikke hævede forsendelsesomkostningerne med hele beløbet på det nye gebyr, så fik det alligevel en negativ effekt for min forretning. Ikke på den måde, at jeg fik tab, men den stigning i salget, som jeg havde kalkuleret med, udeblev. Det betød, at tiltag, jeg gerne ville lave på webshoppen, måtte udskydes desværre.

Nu er det sådan, at man ikke folder en plakat, så jeg lavede mange tilbud på at sende plakaterne indrammet. Jeg fandt en forhandler, og vi forsøgte at indgå et samarbejde. Det fungerede bare ikke. Folk vil helst selv vælge rammen om plakaten, hvis den skal have sådan én. Så jeg måtte finde andre løsninger. En løsning, som heller ikke virkede tilfredsstillende, var at tilbyde, at folk kunne få 5 plakater for 4 plakaters pris. Jeg tænkte, at jeg kunne pakke dem i paprørene og, så lægge dem i en aflang, firkantet æske. Det fungerede, men som antydet: Kun få kunder tog imod tilbuddet.

Emballagebutikken hjalp – igen

En dag, da jeg var nede hos forhandleren, som sælger paprørene til mig (Jakodan), talte vi om mit problem. Han nævnte, at han godt nok havde set, at jeg blev ved med at købe de brune paprør. Han viste mig, at de har nogle aflange æsker, hvori man kan lægge et paprør. Men man kan også bare lægge plakaten i den – uden paprør. Æskerne triller ikke rundt på bæltet, så måske er det en løsning, at jeg sender plakaterne i sådan en æske.
Selvfølgelig. Jeg tænkte, at det må være løsningen: Tilbyd kunderne muligheden for at vælge mellem en ”særligt beskyttende indpakning, som sikrer, at plakaten når frem uden folder, der er fremkaldt af hårdhændet behandling under forsendelsen” eller ”almindelig forsendelse til et lavere gebyr.”