Hvis du som jeg elsker vandreture, vil du helt sikkert enten allerede have gået på den gamle Hærvej – eller have planlagt at gøre det. Vandreture på den smukke strækning er et overflødighedshorn af oplevelser af både kulturel og naturmæssig karakter. Og så kan sådanne ture byde på ganske hyggelige oplevelser som den, jeg vil berette om her. Det er nemlig historien om, hvordan jeg mødte Mikkel Mørch og fik et indblik i en utroligt smukt udført renovering af en gammel hærvejskro i det sønderjyske.

Min hustru og jeg var på en af vores mange vandreture, og det var ikke så langt fra Vojens, at vi fik øje på en meget smuk bygning, som fangede vores interesse. Vi slog den op i vores medbragte guide (den har vi altid med), og det viste sig at være den gamle hærvejskro Wartenberg. Men det billede, vi havde i guiden, havde ikke meget med den smukke bygning vi så at gøre. Vi gik lidt tættere på, og så dette:

Wartenberg ejes af Mikkel Mørch

Wartenberg

Det smukke Wartenberg i Sønderjylland – renoveret af Mikkel Mørch

Jeg tror, vi måske var lige lovligt nysgerrige i vores beundring – eller også var det bare vores tilstedeværelse – men pludselig kom der en helt ubeskriveligt stor hund luntende mod os. Min hustru identificerede den straks som en Broholmer, og hun beroligede mig med, at de altid er utroligt godmodige. Det var også tilfældet med denne her, viste det sig.

Bag hunden kom ejeren, der viste sig at hedde Mikkel Mørch, og han var særdeles imødekommende, da det gik op for ham, at vi beundrede hans smukke ejendom. Vi fik os en vældigt hyggelig snak, og det viste sig, at vi havde nogle fælles interesser i form af Frimurerlogen, som jeg jo selv har været med i i mange år.

Sådan endte den vandretur – vi fik en herligt indblik i Wartenberg og Mikkel Mørch havde masser af spændende historier at fortælle om den omfattende renovering, han havde forestået.