Der var engang, hvor en lang række offentlige steder havde ry for at være ulækre og beskidte. Det var som om, at S-togene i København, busser og parkeringspladser langs motorvejene aldrig havde oplevet en rengøring.

Sådan er det ikke mere, synes jeg. Særligt tog og busser er som oftest pænt rengjorte. Der er virkelig nogle rengøringsfolk, der bør have en high-five for deres indsats. For det er jo ikke fordi, disse steder ikke bliver beskidte. Det gør de. Men en effektiv rengøring fjerner skidtet, næsten før vi ser det.

Parkeringspladserne langs motorvejene har også fået et løft med hensyn til rengøring – eller også er vi ikke så store natursvin, som vi var tidligere. Enten bliver skraldet fjernet af et effektivt rengøringshold, eller måske smider vi ikke længere affald i naturen.

Tiltrængt rengøring på ulækre steder

Et sted, der dog stadig er så ulækkert, at de fleste af os forsøger at undgå dem, er offentlige toiletter. Her er det en ulige kamp at holde dem pæne, det vil kræve en konstant igangværende rengøring.

Det er ikke fordi, der ikke finder rengøring sted, disse steder. Det gør der, ret ofte endda. Det er simpelthen fordi, en del af brugerne af de offentlige toiletter enten er nogle være grisebasser eller aldrig har lært at bruge et toilet.

Hvor jeg dog beundrer de mennesker, der dagligt udfører opgaven med at sørge for rengøring af disse toiletter. Det er en rengøringsopgave, der kræver medaljer for tapper udførelse.

Bind, bæ, urin, tyggegummi og kanyler ser jeg ligge og vente på rengøring. Det er urimeligt, at folk ikke kan rydde op efter sig selv. Jeg håber virkelig, at de rengøringsfirmaer, der har denne slags rengøringsopgaver tager sig godt betalt.

Det kan da ikke være rigtigt, at dem, der efterlader så stort svineri på toiletterne, slet ikke skænker det en tanke, at andre skal sørge for rengøring af deres efterladenskaber.

Kender de ikke til rengøring

Har disse mennesker helt bortvisket erindringen om, at de formentlig engang har lært en smule om rengøring og oprydning. Noget tyder på det.

Jeg beundrer virkelig de rengøringsfolk, der ordner toiletter af denne slags dag efter dag. Det samme gælder for folk fra rengøringsfirmaer, der gør rent på diskoteker og barer. Mon ikke de får set en del uhumskheder, efterladt af folk, der kaster op eller tisser de mærkeligste steder på grund af fuldskab.

Gør dog rent efter jer selv. Det er ikke fair at andre mennesker skal stå med den rengøring efter jer. Det er respektløst.

Heldigvis er der folk, som er mere hærdede end mig , og som ikke er sarte, når det kommer til rengøring af toiletter og fulde folks efterladenskaber. Måske troede de i starten, at deres nye rengøringsjob bestod i traditionel rengøring som støvsugning, gulvvask og at støve af.

Det gør det vel også hos de fleste rengøringsfirmaer. Her er i hvert fald et, hvor jeg trygt ville søge job: aarhusren.dk, for der består de fleste rengøringsopgaver af privat rengøring eller erhvervsrengøring på kontorer og andre virksomheder.

Her er altså tale om god, grundig rengøring, hvor ingen formentlig har lyst til at efterlade deres toiletter som en svinesti, fordi man kan forvente, at de lige om lidt bliver besøgt af en kollega, der kender dig.